duminică, 27 februarie 2022

luni, 21 februarie 2022

PRIETENI DE OCAZIE


PRIETENI DE OCAZIE
NUMAI ADEVĂRUL AJUTĂ.MINCIUNA-I SEDUCĂTOARE ŞI ÎMPUŢITĂ! UNEORI,NU TU ALEGI,CI EŞTI,PUR ŞI SIMPLU,ALESUL.
DE CE SĂ FUGI ATUNCI ORI,MAI RĂU,SĂ TE ASCUNZI: DUPĂ CUVINTE,ALTE ILUZII?
DIN PĂCATE,LA ÎNDEMÂNA TUTURORA.ŞI A CELOR CARE ŞTIU ,DAR ŞI A CELOR CARE NU ŞTIU CÂND SĂ TACĂ!
CINE? EU! PĂI...
ŞI ARGUMENTELE ÎNCEP SĂ CURGĂ ÎN CASCADĂ:DIN PĂCATE O NIAGARA DE MINCIUNI.
MĂ CREDEŢI! SAU PREFERAŢI SAHARA?

TABU

 

Delimitări cordiale

Îndrăzneala nu se rezumă la utilizarea aşa-ziselor cuvinte şi sintagme tabu/interzise/cenzurate,ci la temeritatea mesajului poetic:floare şi spadă! NU sunt critic literar:n-o spun nici cu mândrie,nici peiorativ.Sunt,în schimb,un cititor împătimit.De poezie.Şi nu doar! E riscant,de pildă,să compari o femeie cu bolta înstelată.Şi totuşi,un poet a făcut-o,iar efectul poetic a fost colosal. Dar să iei-PIZDA-şi s-o plasezi cu suliţa unui vers în capul cititorului,sperând că-i vei găsi locaţia potrivită e abradacabrant ,iar gestul tău "creator" frizează ridicolul. Poate că totuşi poezia îl naşte pe poet,şi nu invers! Este adevărat că se poate scrie despre orice:avem această libertate,câştigată sau nu,de noi,personal.Important e că o avem! Dar de aici şi până la denudarea generală, "paradisiacă" ,lucrurile par a fi scăpate de sub un minim şi decent control: LUAŢI-CITIŢI ŞI DEZBRĂCAŢI-VĂ MAI DEPARTE! Poezia este o taină pe care o punem cu bună ştiinţă la dispoziţia tuturor!O taină,domnilor,nu un WC public!
 Costel Zăgan

joi, 3 februarie 2022

A ÎNCEPUT SINUCIDEREA ROMÂNIEI!?!


   Dio luă gazeta şi citi : "Regretatul Corneliu Coposu a spus că integritatea noastră teritorială până la frontierele estice ale neamului  este o obligaţie sfântă, ca a unsprezecea poruncă a decalogului românesc."

   Sângele începu să-i fiarbă în vene  :  era vremea să pună mâna pe condei , gingaşa lui mitralieră cotidiană şi să-i dea drumul , rafală după rafală!


   Probabil că Nietzsche are dreptate : "Cu cât priveşti mai îndelung o prăpastie, cu atât prăpastia priveşte mai îndelung în tine".


   Iar dacă viaţa te pune într-o situaţie fără ieşire, există, totuşi , două modalităţi de rezolvare. Şi acestea sunt, paradoxal sau nu, disperarea şi sinuciderea!


   O disperare asumată, benefică. O disperare ce te obligă la o nouă orientare în destin. O disperarea ce valorizează răul din lume sau din tine însuţi, în vederea determinării unei noi speranţe,  chiar dacă această speranţă este doar o utopie, mă rog, o promisiune,  e totuşi ceva. Înseamnă că ai învins inerţia care tinde să uniformizeze lumea. Fie printr-un rău excesiv, fie printr-un bine de acelaşi calibru.

În exces adică.


 

Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (124)


ISTORIA NU NE UITĂ

 Prof.doc.univ. ILIE POPESCU - Președintele Societății ”Golgota” - Reg. Cernăuți - UCRAINA ... A vorbi de calvarul gulagului stalinist nord-...